Stress, sex og parforhold

Antallet af stressramte er højere end nogensinde før. Hvis vi bliver ramt af stress, påvirker det vores adfærd og opførsel. Det har en stor betydning for vores hverdag, især for dem vi har en tæt relation til. Læs med her og hør hvad Stresscoach Vibeke Grøndal og Sexolog og parterapeut Anna Kjelstrup siger omkring stress, sex og parforhold.

Hvor mange har egentlig stress?

Lige for at give dig en fornemmelse af hvordan det ser ud i dag. 430.000 danskere har tegn på alvorligt stress hver dag, ifølge Stress Foreningen Danmark. Stress koster 14 mia. kr. om året og giver rigtig rigtig mange fraværsdage og sygemeldinger. Så det er absolut med at være opmærksom, fordi der nok er flere end vi lige regner med, der bliver ramt af det. Vibeke fortæller at stress ofte er en af de ting, hvor vi tænker, at det for vi lige styr på, men fortsætter uden ændrnger!

Årsagerne til stress kan være mange. Der er en ting vi med sikkerhed, ifølge videnskaben, kan sige i dag. Og det er, at den måde vi lever på, de fødevarer vi indtager, har meget stor negativ påvirkning på vores system. Altså det vi i dag, betragter som en varieret kost, er langt fra det samme som før i tiden. Men det er en helt anden og lang snak, som jeg gemmer til en anden anledning.

Kortvarigt vs langvarigt

Videre fortæller Vibeke at kortvarigt stress er et previlige. Men langvarigt stress er meget skadende for os. Så hvad er kortvartigt og hvad er langvarigt? Kortvarigt stress er der hvor vi står i køen med børnene og hurtigt skal have pakket varene. Det er ulvetime, og den ene ligger på gulvet og skriger, mens den anden stiller 17 spørgsmål på sammen tid. Og der er selvfølgelig også en der skal tisse. Kortvarigt stress kan også være midt i et husbyggeri, klargøring til bryllup, konfirmation eller lign. Langvarigt stress er der hvor, det er tilbagevendende hver dag, i den normale hverdag. Og lad mig lige slå fast, at man kan blive stresset af mange forskellige ting. Det er helt individuelt! Så lad vær med at sammenligne dig selv, eller din partner, med andre. Det kan være alt lige fra dit job, din partner, længerevarende sygdom, dem du omgåes dagligt, økonomi etc.

Du som stress ramt, eller partner til en stress ramt

Er du partner til en stress ramt, er det vigitgt at passe på hinanden. Hvis det sker, er der nogen forskellige ting du gør klogt i at gøre, men der er absolut også nogen ting, der er smart ikke at gøre. Når man er stressramt, er det ikke sikkert din partner har brug for en hel masse ord. Så det kan være en god ide, at lave nogen virkeligt afslappende ting sammen. Det kan være at give massage, en gåtur, meditation eller lign. Jeg kan varmt anbefale Vibekes meditationer, som du finder her.

Det kan være svart at få sagt det hele, og derfor er det vigtigt at have forståelse for at din partner. Og så, tålmodighed. Hav tålmodighed med din partner. Det kan være en længere varende periode, og måske har i brug for hjælp, enten sammen, eller hver for sig til at få talt om situationen. Her kan både Anne og Vibeke være behjælpelige.

Når vi taler om stress i parforholdet, er det virkelig vigtigt at få italesat jeres behov fortæller Vibeke som arbejder dagligt med stress, men også selv har haft en lang periode med stress, så hun ved om nogen hvordan det er. Det kræver at du ved hvad der er godt for din partner, og hvordan i bedst muligt hjælper hinanden på vej. Det er ingen hemmelighed, at det nok ikke lige er sex man tænker mest på med stress. Men intimiteten og nærheden er vigtig, fordi det frigiver nogle af de gode hormonoer. Og bare det at kunne være tæt sammen med ens partner og mærke nærheden, giver også en god balance siger Anne K.

Derfor er sex godt

Det er faktisk videskabeligt bevist at sex er afstressenden. Det frigiver nemlig endorfiner, ligesom når vi dyrker motion, så det giver god mening.

I forhold til motion fortæller Vibeke fra hendes egen situation som stress ramt, at hun det første lange stykke tid ikke kunne løbe, ligesom hun plejer, fordi hendes krop var udmattet. Så hvis du ikke har overskud til sex, så er det ganske normalt. Og det er her også en stor fordel for jeg begge hvis du kan få det italesat. Det kan være at den af jer, der ikke er ramt af stress har brug en anden løsning, i form af sexlegetøj. Hvis det er den bedste midlertige løsningen, så er det bestemt at overveje.

Intimitet og nærvær er vigtig

Bare at være, slappe af, i stilhed, tæt på din partner. Ingen spørgsmål, ingen kommantarer, ikke noget du skal tage stilling til. Det er så vigtigt bare at være nærværende, og at intimitet vinder en stor plads. Netop fordi det nok ikke lige er sex du higer mest efter som stressramt, eller som partner til en.

Til sidst vil jeg lige huske jer på at det er vigtigt at passe på hinanden. Det er både hårdt at være i stress, men det er også en enorm opgave at være den der skal opmuntre, passe på og beskytte. Undervurder ikke den opgave. Hjælp hinanden, inspirer hinanden og bliv erfaringer rigere.

Den rette hjælp

Her i Intens Living har vi Vibeke og Anne med ombord, fordi vi selv kan stå inden for deres kvalitet og varmt kan anbefale deres hjælp og kompetencer. Jeg kan sidde i timevis og lytte til Anne og Vibeke, både fordi der er en fantastisk ro og dybde, og fordi de har nogen rigtig gode erfaringer med på vej. Videre også fordi det er så vigitgt et emne, og fordi de er rigtigt dygtige til at se løsningerne, gå i dybden og forstå den eller de enkelte de taler med.

Og til jer, vores kære læsere, i er som altid velkomne til at skrive til os hvis i har spørgsmål. I må spørge os om alt indenfor branchen, hvad enten det er praktisk i form af produkter, eller personligt omkring coaching, eller spørgsmål til erfaringer. Vi svarer så godt vi kan, eller hjælper jeg med at finde svar.

Forfatter: Rikke Jusjong