Sommer og forelskelse

Det sommer og forelskelse opstår. Måske kan du virke rolig udadtil, men indvendig er du urolig. Sommerfuglene i maven, uroen i kroppen, hjertebanken og manglende koncentration. Men hvornår er du forelsket, og hvornår er det kroppens måde at advare dig mod en dårlig relation?

Sommer og forelskelse går ofte hånd i hånd. Sommeren er højsæson for forelskelse. Solen skinner, lange lyse aftener og rig mulighed for fest og sammenværd. Sommeren er en skøn tid. Den stimulerer hormonerne til at blive forelsket.

En person med en helt særlig betydning

Forelskelse er en helt særlig følelse der opstår, når du oplever, at en anden person har en helt særlig betydning for dig.

Alle kan blive forelskede! Og de fleste mennesker oplever at blive forelsket flere gange igennem livet. Det er en skøn følelse som mange mennesker jagter gang på gang.

 Og der er ingen regler for hvem man falder for. Du kan blive forelsket i en person af dit eget køn og i en person af et andet køn. Du kan opleve, at dit forelskelsesmønster ændrer sig igennem dit liv.

Den person du blev forelsket i som barn eller som teenager er ikke nødvendigvis den samme type når du er midt i 30érne.

Forelskelse, og kærlighed, er følelser i bevægelse, hvilket betyder at du udvikler dig personligt igennem livet.

Måske oplever du at blive helt opslugt af følelsen og kan ikke tænke på andet. Nogle beskriver deres forelskelse med ”sommerfugle i maven”, en øget livslyst, ny energi og overskud. Som en rus man bliver afhængig af.

Hvis din forelskelse ikke bliver gengældt, kan det blive utrolig hårdt, og du vil føle dig meget ulykkelig og ked af det. Frustrationen over at du ikke kan være sammen med den person har forelsket dig i, kan medføre en depression hvis ikke du er opmærksom.

Hvorfor føler jeg mig forelsket?

Når du er forelsket, er du i en fase med et ekstrahøjt niveau af nogen særlige hormoner i kroppen. I daglig tale kaldes de ‘lykkehormoner’. De gør det blandt at du knytte et stærkt bånd til den, du er forelsket i.

Efter en periode falder niveauet af lykkehormoner gradvis til deres almindelige niveau igen. Derfor kan du godt stadig føle dig forelsket selvom dit hormonniveau er blevet mere normalt igen.

Hvordan bevarer jeg min forelskelse?

Hvorvidt du, og den person du er forelsket i, vælger aktivt at dyrke jeres forelskelse, har en stor betydning for om du bliver i din forelskelse fase.

Mange der bliver forelsket og vælger at danne par ender ofte med at tage hinanden for givet. Det kræver nemlig en aktiv indsats, fra begge parter, at bevare den helt særlig relation de har opbygget i deres ”ny forelskelses fase”.

Så længe du er ny forelsket, vil du ofte kun se alt det positive, det dejlige og det spændende ved ham/ hende du er forelsket i.

Du overser, eller vælger måske ubevidst, at overhøre de signaler din krop giver dig, så længe du er nyforelsket. Det er helt normalt.

Når dine lykkehormonerne daler, vil du stille og rolig begynde at tænke mere over jeres relation og jeres forhold. Måske mærker du pludselig at du i en periode har til side sat dine egne behov, for at tiltrække en anden person.

Husk at tale sammen! Også når I er forelsket

Mange der er nyforelsket lever i en lykkeros. Når rosen falder, er det vigtigt at sørge for at forelskelsen bliver til en dybere kærlighed. husk at elske hinanden. Anerkende hinanden. Bevar gnisten og snak sammen. Det er alt afgørende for at kærligheden i et forhold bevares. At I kommunikerer sammen.

Snak om drømme, lyster, glæden ved hinanden. Og få talt ud om evt. konflikter.

 

Forfatter: Lisbet B