Kvindernes kampdag 8.marts. 2022

Det er en vigtig dag der skal fejres og markeres. Vi lever i en verden hvor ord som feminismesexisme og ligeløn for alvor er kommet på dagsordenen. For til trods for at vi er nået langt, så er der stadig ubalance i ligestillingen.

Der er stadig brug for kamp for ligestilling

Mange oplever stadig, at der stærkt brug for fokus og handlinger på ligestillingen mellem mænd og kvinder. Vidste du måske, at hovedparten af kvinder i dag stadig får mindre i løn og bestrider langt færre magtfulde job i Danmark?

Hvorfor det?

Fordi at kvinders rettigheder stadig er dårlige end mænds?

Hvis vi ikke fortsætter med at kæmpe for ligestilling, så risikere vi at skuden vender igen. Det er vigtigt at skabe forandringer, og at vi fortsat holder fokus på at der skal være lige muligheder for af alle mennesker på tværs af køn, seksualitet og status. Ikke kun herhjemme i Danmark men i verden.

 

Hvorfor markere vi 8.marts?

I 1975 afholdt FN et internationalt kvindeår for at sætte fokus på kvinders rettigheder verden over. I den anledning blev det vedtaget at gøre Kvindernes Internationale Kampdag officiel. Derfor markeres 8. marts i dag overalt i verden.

 

En helligdag, der skal fejres

Den internationale kvindedag, som den oprindelig hedder, markeres den 8. marts hvert år for at mindes kvinders kulturelle, politiske og socioøkonomiske bedrifter.

Igennem årene har idéen bredt sig, og datoen 8. marts er verden over markeret som Kvindernes Internationale Kampdag. I nogle lande er dagen en national helligdag. I Kina markeres dagen ved at kvinder har en halv fridag den 8. marts.

Dagen markeres også af FN, der i 1977 vedtog en resolution som anbefaler fejring af en international kvindedag

I en del lande fejres dagen ved at kvinder får gaver og blomster og et “tillykke med kvindedagen” – en gestus som mange feminister dog finder upassende, da de ikke ser nogen grund til at ønske tillykke med en dag, som har til formål at rette opmærksomheden mod kvinders manglende ligestilling.

Andre ser dagen som en hyldest til kvindene,

Hvad er dine planer for kvindernes kampdag?

Intens Living kommer med en række forslag i KBH, Aarhus og Odense hvor du kan fejre din fest dag 8.marts 2022

KVINFO: Fest i Vega – og online kl. 18.00-22.30

En festlig begivenhed der afholdes i Vega København men også online.

Et event hvor du kan opleve kendte ansigter, som komiker, forfatter og debatør Sanne Søndergaard, der er aftens vært, tv-vært Sofie Linde, ligestillingsminsiter Trine Bramsen, debatør Emma Holten, digter Sara Rahmeh, musikeren ANGÅENDE MIG og rapperen YUKKA.

Vores statsminister Mette Frederikensen kommer også på scenen for at holder en tale. Årets vært er

 

Museum KØN i Aarhus

I Aarhus finder du det feministiske miljø – og byens museum KØN. Lokale organisationer inviterer i anledning af kvindernes kampdag til et spændende program af forskellige arrangementer rundt om i byen i løbet af hele dagen 8. marts. 

Du kan bl.a. opleve foredrag, workshops, udstillinger og underholdning – alle under temaet REVOLUTION.

Du kan møde forkæmperen for samtykkeloven Kirstine Holst. Kom med til debat med kvindelige politikere eller du kan være med i krea-workshops, tage på udstilling, høre oplæg fra indvandrerkvinder eller måske er du kvinde for en ligelønsdebat.

Dagen byder på mange muligheder.

De første events starter kl. 10, og kl. 18 kan du opleve en stor, fælles ligestillingsdemonstration, EQUALITY MARCH, gennem de aarhusianske gader.

Få overblik over hele det spændende program på KØNs hjemmeside.

 

Kvindeoprør

Kunne du tænke dig at være med til at markere, at tiden er inde til at gøre op med uligeløn og lavtløn?

I Odense finder du Kvindeoprør.

Du kan være med til at støtte op om initiativet “Kvindeoprør” demonstration på Flakhaven i Odense 8. marts kl. 16.00-18:30.

Her sættes der fokus på styrkelse af en offentlig sektor, både på sundheds- omsorgs- og uddannelsesområdet. Og solidaritet, sammenhold og fællesskab er nøgleord.

Det nytter at stå frem og sige fra. Kæmpe for sine rettigheder.

 

Odense sætter fokus på kampdag for Ukraines kvinder

”På Fyn omdøber vi i år Kvindernes Internationale Kampdag til Kvindernes Internationale Ukrainedag og sætter fokus på, hvordan vi kan støtte de måske tusindvis af ukrainske flygtninge, der nu skal bygge deres allernærmeste fremtid i Odense, Nyborg, Middelfart eller andre fynske byer,” har Helle Nielsen, formand for FH Fyn, meldt ud. De inviterer nu alle fynboer til at komme og bakke op med ideer, hjerte- og arbejdskraft til at byde ukrainske flygtninge velkomne.

Farvergården, 5000 Odense C, 8. marts 2022 kl. 18.30-20:30