Hvorfor Valentins dag?

Den 14. februar er dagen, hvor kærestepar, verden over at fejre deres kærlighed til hinanden. Mange bruger også dagen på at fortælle deres allernærmeste hvor meget de holder af dem.

Hvem fejrer Valentinsdag

I 1990erne kom Valentinsdag til Danmark, og traditionen voksede for alvor i 2000 og er efterhånden blevet en stor mærkedag i Danmark.

De røde roser og kærlighedserklæringer er ikke kun forbeholdt den eneste ene, men tendensen er, at mange også bruger dagen til at fortælle vennerne hvor meget de betyder.

I Danmark er Valentin-traditionen stadig meget ny, og mange fejrer slet ikke Valentins Dag. Eller de begrænser sig til at sende et bundt sms’er til vennerne og måske købe en rose eller et kort til kæresten.

 

Hvor stammer Valentinsdag fra?

Valentinsdag er de elskendes dag. Dagen er stadig et forholdsvis nyt fænomen i Danmark, hvorimod den er en fasttømret, gammel tradition i USA, hvor der årligt sendes mere 192 millioner valentinskort.

Helligdagen blev indført af pave Gelasius i år 496 og menes at være opkaldt efter den romerske præst Valentine.

Myten har sin oprindelse tilbage i det gamle Romerrige, hvor en ung præst ved navn Valentine valgte at vie romerske soldater med deres udkårende, til trods for et forbud fra den romerske kejser. Det endte med at den unge præst Valentine blev arresteret og senere halshugget den 14. februar, som derefter blev udnævnt til den dag vi fejre kærligheden.

Valentinsdag er i dag udbredt i det meste af verden.

10 sjove fakta om Valentinsdag

Vidste du at:

  1. Valentinsdag først officielt blev indført af Pave Gelasius i 496 e.Kr. Man sagde dengang, at d. 14 februar var dagen hvorpå fuglene begyndte at parre sig.
  2. Over 75% af alle mennesker som køber blomster på Valentinsdag er mænd. Og over 50 millioner roser bliver givet ud hvert år.
  3. Over 36 millioner hjerteformede chokolade æsker er solgt verden over på Valentinsdag.
  4. Der sendes i omegnen af 192 mio. Valentinskort i USA hvert år d. 14 februar.
  5. Mænd i gennemsnit bruger omkring 600 kr. på gaver på Valentinsdag. Det er ca. det dobbelte af, hvad kvinder køber for.
  6. Helt tilbage til Shakespears tid var ’Valentine’ et udbredt begreb. En stor del af figurerne som optræder i hans romantiske film blev kaldt for Valentin. Tilmed i Hamlet, synger Ophelia ”To be your Valentine”.
  7. Omkring 15% af amerikanske kvinder sender blomster til sig selv d. 14 februar.
  8. 3% af folk med kæledyr giver gaver til deres dyr d. 14 februar.
  9. Omkring 220.000 frier i gennemsnittet hvert år til deres partner på Valentines Dag verden over.
  10. Den røde rose var Venus’s favorit blomst. Venus var romernes gud for kærlighed.

Forfatter: Lisbet Bang