Får du elsket rigtigt?

Får du elsket rigtigt?

Mange med et forlist parforhold bag sig, stiller sig spørgsmålet, ”Hvor blev kærligheden af?

Forelskelse er en kemisk reaktion i hjernen. Den sørger for at vi holder fokus. Vi kan ikke tænke på andet end vores udkårne. Vi sejler på en sky af glæde. Vores koncentrationsevne forringes. Vi sover mindre. Vores puls er lidt for høj hele tiden. Faktisk er det skønneste i verden, ikke et sted hvor vi kan blive alt for længe. Det er nemlig livsfarligt i længden. Derfor varer en forelskelse 4-6 måneder. Der skal noget andet og mindre kemisk til for at holde os fast i parforholdet efter forelskelsen.

Kærligheden bliver nødt til at tage over herefter. Kærlighed er nemlig ikke en kemisk reaktion i vores hjerner. Kærlighed kan dog godt måles i hjernen. Kærlighed fylder mest i vores belønningscenter, og derfor kan vi påvirke den.

Kærlighed er tillært og noget vi har med os fra barndommen. Måske følte du dig allermest elsket i det øjeblik hvor du fik ros, måske da du fik et kram, når der blev gjort dig en tjeneste som du ikke havde regnet med, eller da du fik en helt særlig gave, eller måske når en af dine forældre tilbragte tid med dig. Der findes ikke rigtig eller forkert måde at føle sig elske på. Fordi vi kan mærke, på egen krop, hvor meget det betyder at få netop det vi føler stærkest for, er det også det vi automatisk giver videre til en partner.

Det er meget sjældent at begge parter i et forhold har samme kærlighedssprog. Den amerikanske ægteskabsrådgiver Gary Chapman har beskrevet menneskers 5 kærlighedssprog som

Berøring
Anerkendende ord
Tid sammen
Tjenester
Gaver

Selv om et par skulle være så heldig at have det samme primære kærlighedssprog, ville der være forskelle. Et eksempel fra min praksis var et par der begge havde kærlighedssproget tid. For ham var tid sammen når de gik og puslede med havearbejde sammen. For hende var tid som ramte hjertet når de sad og talte om noget dybsindigt.

Ved du hvilket kærlighedssprog din udkårende har? Husk vi giver det vi gerne selv vil have. Måske har du en ide til hvad det måske er.

Du kan påvirke hvordan din kæreste føler. Giv din kæreste det der rammer han/hendes hjerte. Kærlighed er en fantastisk motor. Hvis vi får kærlighed i rigelige mængder, giver vi automatisk mere af den selv.

Når vi er forelskede, er vi rigtig gode til at give rigeligt af alle 5 kærlighedssprog. Vi tilbringer alt den tid sammen som er muligt. Vi er rigtig gode til at sige en masse søde anerkendende ord. Vi husker små gaver og anerkendelser. Vi gør alt muligt for at den anden føler sig forkælet, og vi nusser, kysser og har fantastisk sex… så meget som muligt.

Efter forelskelsen begynder vi at anerkende vores partner med vores eget kærlighedssprog. Hvis du vil have at din kæreste elsker dig rigtigt højt, så holder du op med at give hvad du har brug for. Nu skal du kun give hvad din partner har brug for. Når du gør det, så fodre du din udkårendes belønningscenter.

Vi har brug for alle 5 slags kærlighed, men vi skal have mest af den som rammer vores hjerte. Find ud af hvad du og din partner hver har for et primært kærlighedssprog og begynd så at gøre dig umage for at gøre din partner rigtig lykkelig. Jeg lover at du får kærlighed tilbage!