Mandens bækkenbund

Har mænd en bækkenbund? Det er da noget med kvinder, ik!?

Mænd har en bækkenbund og den temmelig ofte overset. Hos mænd som kvinder skal bækkenbunden holdes aktiv, stærk og smidig. Mandens bækken er smallere end kvindens, vi skal ikke føde og vi har kun to åbninger vi skal kunne lukke af. Ikke desto mindre kan der opstå problemer med potensen, vandladningen og smerter, som en konsekvens af en for stram eller slap bækkenbund. 

En meget stram bækkenbund er ikke en stærk bækkenbund, den er bare… stram.

Det svarer til at gå med en konstant opspændt overarmsmuskel, der ikke gør armen særlig brugbar.

For mænd vil en meget stram bækkenbund gøre den mindre elastisk og fjedrende, og siden prostata ligger og hviler på bækkenbunden så er det ikke uvæsentligt om den ligger på en eftergivelig og fjedrende trampolin eller den ligger på en hård flise, der ikke kan tage af for stød op igennem benet der kommer når vi går eller løber. Det kan give øget irritation og smerter.

En slap bækkenbund kan give problemer med inkontinens, efterdryp.

Den skal kunne spænde op når vi nyser og kunne slappe af når vi skal på toilettet. Både en slap og en for stram bækkenbund kan give problemer med potensen.

For at forstå hvorfor bækkenbunden er vigtig, så skal vi kende anatomien. 

Bækkenet indeholder, foruden prostata, blæren og endetarmen også nerver og blodkar, og det er et sted hvor vi, mænd som kvinder, har et reservoir af veneblod der skal transporteres op til leveren og hjertet. Her er bækkenbunden vigtig fordi den er medvirkende som en venepumpe, og når veneblodet bedre kan komme væk, så vil det arterielle blod (det blod som er iltet og kommer fra hjertet) også bedre kunne komme til bækkenet og mandens lem.

Bækkenbunden hos manden kan mærkes på to måder (sikkert flere hvis du spørger meget bækkenbundsveltrænede mænd). Den ene er ved at spænde vippemusklen (m. Ischiocavernosus) som får mandens lem til at vippe når den er rejst, og den anden (levator ani) mærkes når vi stopper en tissestråle eller holder på en vind. Det vil ikke være muligt kun at spænde i den ene del af bækkenbunden, dvs. når du spænder den ene, aktiveres den anden også og vice versa. Du kan  imidlertid have fokus på den ene eller anden del og på den måde variere bækkenbundstræningen, skabe øget bevidsthed og vide hvilken du skal bruge for at forsinke en udløsning.

Tilbage til anatomien

Vippemusklen hjælper også med at klemme af for tilbageløbet af blodet fra penis. Hov stop – hvad betyder det? Altså, for at få en rejsning skal der meget mere blod til penis og der skal være så meget tryk på at venerne bliver klemt af og ikke tillader at blodet løber væk igen, ellers vil den blive slap lige så hurtigt som den blev stiv. Blodtilførslen skal faktisk forøges op til 100 gange i ft hvor meget der kommer til penis i slap tilstand. Til sammenligning skal hjertet have 4-5 gange så meget blod når vi træner med moderat til hård intensitet.

Træning af bækkenbunden

Når man skal træne bækkenbunden skal der være fokus på opspænding og på afspænding. Bækkenbunden slapper nemlig ikke ‘bare’ automatisk af når du ikke har fokus på den. Som navnet angiver, danner den bund i bækkenet og i oprejst stilling vil vores organer yde et pres på bækkenbunden pga. tyngdekraften, og presset forøges hvis vi skal løfte noget tungt. Derfor er den altid aktiv til en vis grad. Ved at bevidst afspænde bækkenbunden, kan det også være en måde at få en dybere vejrtrækning, øget afslapning i hele kroppen, reduktion af stresshormoner og dermed skabe bedre forhold for at kunne få en rejsning og mærke nydelse i kroppen.

Når det ikke virker dernede, er det de færreste mænd der fortæller om det. Tabuet over ikke at kunne præstere bliver ikke talt frit om, men der er meget man kan gøre – bl.a. bækkenbundstræning.

Mange af de mænd som kommer til behandling hos mig har ikke skænket bækkenbunden en tanke. De ved ikke at det er relevant og det er ikke usædvanligt at de ikke kan holde et knib i 5 sekunder.

Se med i næste blogpost om hvordan bækkenbunden trænes.

Forfatter: Peter Fønss

Fysioterapeut og ansvarlig for ED behandlingen hos Hasle Fysioterapi og ED Danmark